Оригинална супа топчета със застройка

Сред най-популярните супи в България е добре познатата още от детската градина супа топчета. Нищо не пречи просто да се сварят каймата и ориза в бульона, ала друго си е в супата да има малки кръгли месни хапки. Затова и на някои места от страната я наричат чорба с кюфтета или супа с кюфтенца. Направата на малките месни топчета отнема време, затова мнозина домакини отказват да приготвят ястието, но Миро от канала Готвене за начинаещи показва модерна супа топчета и лесен и бърз начин за направа на кюфтенцата и цялото ястие.

Хубаво е каймата да се замси и престои. Затова 200 г кайма – телешка или мсес – се замесва с половин глава лук, 1 яйце, сол и пипер, наситнен магданоз и 2 с.л. леко сварен ориз. Оставя се да почива в хладилника между 3 часа и 1 ден. Каймата се прехвърля в пош за еднократна употреба, а как лесно и бързо да станат кюфтенцата след това – гледайте във видеото по-горе.

За самата супа се запържват половин глава лук и 1 малък морков в по 10 мл масло и олио. Овкусява се със сол и пипер. Налива се вряла вода, добавят се 4 с.л. ориз и се оставя да къкри докато кюфтенцата влязат в супата. След това ястието ври на умерен към слаб огън около 20 минути. Чак после се добавя наситнен белен домат и листа магданоз. Остава запръжката.

В тиган се изсипват 150 мл кисело мляко, чуква се яйце, добавят се 20 г брашно и се разбърква. Подгрява се на слаб огън и щом брашното сгъсти тази запръжка, се наливат 2 черпака от бульона на супата. После запръжката отива в тенджерата и се оставя да къкри 3 минути. А след това ястието е готово за сервиране – топло и благоуханно, българско и апетитно. Гледайте видеото на Миро, за да наблюдавате точно как се прави.

Рецепти

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.